Lynkurs i franske viner

Vin er en sentral del av fransk kultur. Vinrankene er blitt en naturlig del av det franske kulturlandskapet, brakt med av romerne under deres ekspansjon i Nord-Europa for et par tusen år siden.

Produktlinjen strekker seg fra vindistriket Alsace i nord, hvor de produserer deilig hvitvin - til den store vinregionen i sør Languedoc-Roussillon som står for en brorpart av fransk vinproduksjon. Så har man selvfølgelig Bordeaux, med sine prestisjefulle viner. Man skal legge ned masse energi for å bli ekspert på fransk vin. Mangfoldet er nemlig enormt, både hva gjelder vindistrikt og produsenter. Selv ikke den alminnelige franskmann behersker særlig mer enn eget vindistrikt, i den grad kunnskapen strekker seg så langt.

Da kan det være nyttig å ta noen snarveier. Finnes det noen enkel måte å skille god fra dårlig vin? Heldigvis er svaret på det ja. Nå vil riktignok prislappen gi en indikasjon på kvalitet, men ikke helt. Man kan regne med å betale uforholdsmessig mye for en vin utelukkende fordi den kommer fra et spesielt vinslott. Dersom du ikke er så til vinsnobb, kan man ta til takke med en høykvalitetsvin, fra en mindre kjent produsent. Da bør man vite om kvalitetsmerkingen på franske viner.

Franske viner har i likhet med italienske og spanske viner kvalitetsmerke. Det er fire kvalitetsnivåer:


Vin de table
Omtrent 40 til 50 prosent av vinen som produseres i Frankrike faller under bordvin kategorien. "Vin de Table" er hverdag vin i Frankrike. Faktisk er det den laveste klassifiseringen og smaken er ofte deretter. Det er få restriksjoner og regler som er satt av EU. Etiketten slipper å nevne opprinnelsesområdet. Vanligvis er vinen en blanding av flere druer, noen ganger kommer fra forskjellige land innen EU. Viner med druer dyrket i Frankrike kalles "Vin de table français". Viner med europeiske druer kalles europeisk bordvin.

Vin the pays
Det er omtrent 150 forskjellige "Vin de Pays" appellasjonene i Frankrike. Vinmakerne bruke bestemte druetyper foreslått av en "Conseil Interprofessionnel" (felles komité bestående av fagfolk). Men regulering er mindre restriktive enn for AOC viner. For eksempel kan disse vinene etiketten ha informasjon om druetyper som brukes, mens AOC viner ikke kan det. Alle vinene er analysert, prøvesmakt og til slutt godkjent og akseptert som "Vin de Pays". Disse vinene blir stadig mer populært, ganske billig og perfekt for daglig drikking viner. 

AOVDQS
I hierarkiet av viner kommer AOVDQS like etter AOC. De er også strengt kontrollert av "Institut National des appellasjonene d'Origine" (INAO).

Regler som er satt for disse vinene omfatter produksjon, druevalg, minimum alkohol, metoder for å pleie av druer.


AOS
Disse vinene er av høyeste kvalitet. Produksjonen er underlagt streng regulering. Disse reglene omfatter metoder for dyrking og produksjon, lokalisering, drue-utvalg, minimum innholdet av alkohol, etc.

Alle disse vinene er analysert og tilsmakt. Denne svært streng lovgivning garanterer en utmerket kvalitet på AOC viner.

Ordet "Origine" er ofte erstattet av navnet på stedet opprinnelsesland vinen "Appellation Beaujolais controlée".
 

Hvis du ønsker å lære mer og kan lese engelsk, kan du følge denne linken



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar