Kjøp og bruk av nettbrett - IPAD eller Android

Skjermbilde fra Ipad - med småprogrammer
Nettbrett er blitt et allemannseie. Stadig flere har oppdaget nettbrettes fordeler sammenliknet med en bærbar datamaskin. Det er fine å sitte med i sofakroken, har et utall av småprogrammer (app'er) og kan benyttes både til arbeid, lek og underholdning.

Det finnes flere hundre tusen slike småprogrammer som dekker de utroligste behov. Det kan være film, video, avis og tidsskrift, E-post, Facebook, bibliotek, fil-deling, bildebehandling og liknende .

Noen av småprogrammene ligger som standard, mens de øvrige må man hente nett fra nettbutikkene. Mange av småprogrammene er gratis, mens andre må man betale en slant for. Gratis programmene inneholder ofte reklame.

Et nettbrett er litt som en verktøykasse - den må fylles med verktøy om man skal bruke den til noe. Likevel, du kommer et stykke på vei bare med standardprogrammene.


Android nettbrett

Bildet til venstre viser et typisk skjermbilde fra et nettbrett med Android. Det er noen færre småprogrammer i det aktuelle skjermbildet, men som vi ser er prinsippet mye av det samme. Småprogrammene på denne aktuelle skjermen er en nettleser, som man bruker for å surfe på nettet. De to andre er spill som brukes til ren underholdning.

Det aktuelle skjermbrettet med Android kostet rundt 600 kroner, mens nettbrettet fra Apple kostet over 5.000 kroner. Ikke overraskende presterer nettbrettet fra Apple gjennomgående bedre på alle bruksområde - men konkurransen er vel ikke helt rettferdig?

Det lille nettbrettet på 7" gir også en vesentlig mindre skjerm. På tross av forskjellene synes jeg det lille nettbrettet presterer overraskende bra. Det starter umiddelbart, er lett, har god batterikapasitet, en passe god skjerm og fungere etter forholdene bra. Likevel merker man at den er dårligere på trådløs nettverk.


De to (tre) familiene

Kode hindrer uvedkommende å bruk
Nettbrett kommer i to hovedkategorier: IOS og Android. Disse litt kryptiske betegnelsene beskriver hvilket hovedprogram eller såkalt operativsystem som ligger i nettbrettet. Når det gjelder IOS så ligger dette operativsystemet på alle IPAD fra Apple. Android ligger stort sett på alle andre nettbrett, fra flere hundre andre produsenter. Andriod er utviklet av en annen gigant innen dataverden: Google Inc.

De to familiene lever på sine egne planeter. Småprogrammer for IOS kan ikke brukes på Android og omvendt. Man kan likevel overføre innhold, for eksempel ting man har skrevet, fra det ene systemet til det andre. Videre er det en rekke småprogrammer som bygger bro mellom disse systemene. For eksempel gjør kommunikasjonssystemet "Skype" det.

Når du kjøper nettbrett foretar du også valg av hvilken "planet du skal bo på". Du kan ikke flytte, med mindre du kjøper nytt nettbrett.

Tallet "tre" er satt i parentes i overskriften, for strengt tatt bør også Windows nevnes som operativsystem. Vi skal imidlertid ikke omtale dette systemet nærmere denne gangen.

Pris

Kort fortalt er prisbildet slik: Alle produktene fra Apple er dyre, mens det i Android-familien finnes stor variasjoner. Mens førstnevnte ligger i prisområdet fra 4-7.000,-, finner man produkter basert på Android fra 5-800 kroner og oppover. Det innebærer samtidig at det kan være store kvalitetsforskjeller. Det sier seg selv at et nettbrett til 500 kroner ikke kan ha samme kvalitet som ett til 5.000 kroner. Til syvende og sist er spørsmålet hvor mye man er villig til å betale for produktet.

Hva skal du bruke nettbrettet til?

Typisk bruke: Surfe på nettet
Du bør ha tenkt igjennom hva du skal bruke nettbrettet til. Dess flere oppgaver, dess mer penger kan man være villig til å bruke. Stort sett vil du kunne gjøre det samme på alle nettbrettene, men versjon av operativsystem, skjermkvaliteten, responsen på berøring av skjerm og hastighet er eksempler på hva du betaler ekstra for. På Apple sine produkter får du imidlertid stort sett samme kvalitet  - de er solide og gode - men koster deretter. Apple "lager" både selve nettbrettet, operativsystemer og nettbutikken hvor du kjøper småprogrammene. Det gir dem full kontroll over enheten din - også etter at den faktisk er din. Før småprogrammene slippes inn i "Apple Store" er de teste og godkjent.

Når det kommer nye versjoner av IPAD, justerer Apple ned prisen på de gamle. Du bør imidlertid tenke deg godt om før du kjøper en eldre versjon. Apple slutter nemlig med oppgraderingen av eldre IOS etter en stund og nettbrettet ditt begynner så smått å bli utrangert. Du vil oppleve at nye småprogrammer ikke vil kunne kjøre på nettbrettet ditt. Selv om det koster litt ekstra er det en god hovedregel å kjøpe siste utgave. Prisforskjellen på ca. 20 % rettferdiggjør ikke å kjøpe en eldre modell. For tiden er det "IPAD Air" som er siste modell.

Når det gjelder nettbrett som kjører på Android så er det vanskeligere å komme med enkle råd. Her skal man være oppmerksom både hva gjelder elektronikken inne i nettbrettet og operativsystemet. Kort sagt får du som du betaler. Det innebærer ikke at du vil bli misfornøyd med et nettbrett til 1.000 kroner. Det kan være tilstrekkelig for din bruk. Et godt råd er å kjøpe en av de siste modellene til Samsung, Google Nexus eller ASUS. Da får man jevn og god kvalitet. Du kan lese mer på denne denne nettsiden.

Løp og kjøp

Hvis du synes nettbrett er fristene, løp og kjøp. Du vil lære kjempefort å bruke den. De første dagene kan det være lurt å ha tilgang til litt hjelp fra barn, barnebarn, venner eller kjent. Etter det greier du deg stor sett selv!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar