Drømmen om hytte

En hytte ved sjøen, på fjellet eller ved en romantisk liten innsjø. Det lyder så vakkert. Mange er derfor villig til å grave dypt i lommeboken for å realisere en slik drøm. Før du gjør det er det imidlertid viktig å ha et godt beslutningsgrunnlag. Det ikke bare kjøpssummen for selve hytten som vil gjøre innhugg i lommeboken din. I tillegg kommer det nemlig mange løpende kostnader. Vi skal se på de mest vanlige, så må dere selv vurdere hvilke som er relevante. Dette bør gjøres før bud legges inn på drømmehytten.


Hva er tilleggene?
Tilleggene vil variere, men vi skal ta med de mest vanlige postene i punktene under. Disse bør du undersøke om er relevant i forhold til ditt prosjekt:

  • Hvordan skal hytten finansieres? Er det i form av lån eller oppsparte midler? Begge kilder til kapital vil koste deg, enten i form av renteutgifter eller rentetap. Disse må med i regnestykket.
  • Dersom hytten står på en festet tomt må du påregne en festeavgift. Denne avgiften har desverre blitt vesentlig høyere i en del områder, med velsignelse fra lovgiver.  Finn ut av hva som er gjeldende satser og hvilke planer som foreligger med hensyn til de nærmeste årene.
  • Det vil kunne påløpe tinglysningsavgift dersom hytten skal finansieres ved lån.
  • Forsikringspremie kan bli ganske høy for en hytte. Du bør både forsikre både bygning og innbo. Det blir fort noen tusenlapper i løpet av et år.
  • Mange kommuner har lært å prise sine tjenster ovenfor hytteeiere. Vi snakker her om vann, avløp og renovasjon. Du er "bosatt", men ikke velger. Da er det fristene for politkerne å dytte en uforholdsmessig stor andel over på hytteeiere. Sjekk kommunale utgifter i området. 
  • En økende andel kommuner opererer også med eiendomsskatt. Bruk nette til å undersøke om kommunen enten har eller planlegger eiendomsskatt.
  • Tilsvarende bør du også kontrollere hvilke priser det lokale nettselskapet operer med i området. Hvor mye må du ut med i faste avgifter for å ha strøm til hytten? Skal du fyre med strøm eller ved? Kanskje litt av begge deler? Det lokale nettselskapet kan gi opplysninger om hva som er normalt forbruk på en hytte i området. Dersom du har målernummeret, kan du også sjekke årlig forbruk på en konkret hytte.
  • Du må normalt påregne kostnader til drift og vedlikehold av vei, med mindre hytten ligger rett ved offentlig vei. Her vil det kunne påløpe kostnader til allmenn vedlikehold, brøyting, parkeringsavgifter, bompenger med videre. Undersøk dette på forhånd slik at du slipper overraskelser.
  • Som alle andre byggverk må også en hytte vedlikeholdes. Dersom hytten ligger ved sjøen eller på snaufjellet vil det kunne være vesentlig mer slitasje på kledning. Risiko for skader på bygningen er også vesentlig høyere i slike situasjoner. Regn årlig vedlikeholdsutgifter til 3-4% av bygningsmassens tekniske verdi (denne kan ofte være lavere enn kjøpssummen).
  • En hytte skal utstyres med møbler, både i stue, kjøkken og soverom. Det kan bli en pen sum i det du tar over hytten. Drøft med din ektefelle om hvilke forventninger dere sitter med i forhold til standard. Mange har forventninger om en høy luksusfaktor på hytten.  Da vil i så fall utgiftene skyte i været.
  • Reise til og fra hytten kan bli en høy sum i løpet av et år. Dersom du bruker privatbil av nyere dato må du regne 20-25 kr/mil for transport til hytten. Dersom avstand mellom hjem og hytten er 20 mil, vil transporten tur/retur raskt blir rundt en tusenlapp hver helg dere besøker hytten.
Noe å spare?
Dersom du betaler formueskatt, vil plassering av midlene i hytte redusere din formue. Normalt regner man at den skattbare formue utgjør maksimalt 1/3 av markedsverdi. Dersom du betaler 1 million for en hytte, vil du kunne redusere formuen med rundt 700.000. Det innebærer redusert formueskatt med rundt 9.000 kroner pr. år. Ikke værst det?

Romantisering av hyttelivet
Prospekt av hytte med drømmeutsikt, skiløyper og flott turterreng. Det er lett å la seg rive med? Det viktige er at man også lærer seg å elske vedlikeholdet. Hytten skal beises, tomten holdes i orden, teknisk utstyr vedlikeholdes. Dette må inn i pakken over ting dere liker å holde på med. Diskuter dette nøye. Også vedlikeholdet må være et felles prosjekt, ikke bare kosen i påskesolen. Få har råd til å sette bort alt vedlikeholdet - vertøykasse, malerkost, spade og rive er dermed et like naturlig å ha med i baggasjen som ski. Er man inneforstått med dette er imidlertid saken grei.

Bør kostnadene skremme?
Det avgjørende for om en hytte er et riktig valg er om det er noe dere har virkelig lyst til. Deler dere drømmen, eller er den kun i hodet til en av dere? Det bør dere diskutere nøye før dere slår til. I motsatt fall blir det stadige konflikter om hvor ofte hytten skal benyttes.

En hytte bør alltid være et felles prosjekt, rett og slett fordi det er en livstil. Dere bør elske hytten og glede dere til neste besøk. Dere må tenke at selv om dere kan bo på en suite på høyfjellshotellet til en lavere pris, er det hytte dere vil ha. Da er det jo drømmen deres - og prisen er ikke lenger så viktig?