Vi skal i denne artikkelen se på hvordan amatøren kan komme igang med slektsforskning, uten at man en gang trenger å ta frem bilnøkkelen. Etterhvert som man blir mer profesjonell vil nok mange søke seg til miljøer hvor interessen for fortiden kan deles i et fellesskap.
Før du starter
Før du går igang med slektsforskning bør du tenke igjennom formålet. Hvilket mål har du med undersøkelsene? Vil fjerne slektsmedlemmer med dyster fortid være like velkommen som blått blod? Du kan finne litt av hvert, men så lenge du er forberedt på det går det som regel fint.
Hvilken slektslinje vi du følge? Kun din egen eller også din ektefelles? Arbeidet øker proposjonalt med antall slektslinjer du velger å følge. Et klart råd er å avgrense oppgaven, i det minste i starten.
Kildene
Kirkebøker og gravplasser er viktige kilder for slektsforskeren. Begge disse kildene er nå tilgjengelig på internet:
- Slekt er naturligvis et sted å begynne. Om du ikke selv er godt kjent med slektens gang, hvor den var bosatt, fødselsår for sentrale slektsmedlemmer, bør du starte med en samtale med nær slek. Noter nøye i en notisbok.
- Søkbar oversikt over gravsteder, på personnavn, område. Det er også lagt inn bilder av svært mange av gravsteder.
- Tilgang til digitaliserte kirkebøker. Her kan du søke opp kirkegjeld fra området som er av interesse.
- For de som leter etter slektninger i USA, finnes det gode databaser som kan benyttes kostnadsfritt. En av dem er "Familysearch.org". Tilsvarende kan du også få tilgang til gravplasser i USA.
Verktøy
Det finnes en rekke verktøy som kan brukes av slektsforskere, både manuelle verktøy og datastøtte. De fleste velger nok i dag benytte en datamaskin for å systematisere data. Heldigvis finnes det er rekke verktøy som er spesialtilpasset vårt formål. Selv har jeg benyttet meg av et webbasert verktøy som kalles GENI. Det er het gratis å komme igang, men du kan også kjøpe en utvidet utgave hvor du kan dra veksler på hva andre slektsforskere har lagt inn. det er jo ganske så genialt. Du vil få beskjed om et navn med et gitt fødselsår går igjen i et annet slektstre som en annen bruker har utarbeidet. Smart, ikke sant. Nevnte verktøy er bare et av flere på nettet. De har ulik styrker og svakheter. Bruk Google til å finne andre alternativer. Test dem ut, så finner du til slutt ditt verktøy.
Du kan også kjøpe programmer som kan installeres på datamaskinen din. Et av disse er "familytreebuilder". Det er i utgangspunktet gratis og har også støtte for norsk språk. Også innen frittstående progamvare finnes det et stort antall. Hva som passer best for deg blir mye et spørsmål om smak og behag.
Del interessen
Prøv å skape interesse i egen slekt om prosjektet ditt. Bruk gjerne sosiale medier, slik som Facebook eller Twitter i en slik prosess. Du kan også opprette en blogg, hvor du skriver om arbeidet ditt. Da kan nysjerrige slektninger følge med. Et eksempel på en blogg eller nettside som redegjør for arbeidet til en slektsforsker er Jarle Løkkebo fra Telemark.
Alle de ovennevnte alternativene er gratis og kan samtidig kombineres på mange elegante måter.
Lykke til!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar